“Evo primjerice, grade se POS stanovi, no ja mislim da ne može biti stan razlog da čovjek negdje dođe. To može biti samo dodatan razlog, uz posao. Monokultura turizma je apsolutno jedan od razloga odlaska ljudi. Mlad čovjek, on želi živjeti od onoga u što je uložio znanje. Ako se taj trenutak ne pojavi tražit će ga vani…”

Odseljavanja radno sposobnog stanovništva iz Hrvatske ostala su ispod razine 2019., dok su doseljavanja u dijelu županija premašila pretpandemijske brojke. Usporen je egzodus radnika iz Hrvatske, svuda osim u Dubrovačko neretvanskoj županiji. Iz Dubrovnika, za razliku od ostatka Hrvatske, lani su selili  čak i stranci!

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji doselilo se 853 stranaca, a odselilo  907,  dok većina  jadranskih županija prednjači po većem doseljavanju u odnosu na odseljavanje stranaca. 

Pravo je to pitanje za dubrovačku gradsku upravu, slaže se dr. Antonije Đukić, dugogodišnji profesor na Sveučilištu u Dubrovniku, čije je područje znanstvenoga rada upravo ekonomska demografija, a danas predaje na doktorskim studijima Univerziteta Adriatik u Tivtu.    

– Evo što su građani rekli o Dubrovniku u jednoj riječi koja im nije bila unaprijed ponuđena na izbor. Bilo je dakako puno pozitivnih riječi, oko 60%, no evo kojim riječima su opisali Dubrovnik negativno i to mogu biti razlozi: neorganiziran, zatvoren neaktivan, netaktičan, nepošten, zaostao, zavidan, dvoličan, mrtvilo, nagrđen, asocijalan, nemaštovit, neplanski, ograničen, zagušen… Turisti su za negativno rekli sljedeće: malen, zatrpan, bučan, netaktičan, riskantan, smiješan, zatvoren,  dalek, divlji, istrošen, grub, statičan, tvrdoglav, uspavan, ukočen…  Ne želim nikoga prozivati, no ovaj problem nije se nikada našao kao tema rasprave  na Gradskom vijeću,  niti nekom okruglom stolu.

 Evo primjerice, grade se POS stanovi, no ja mislim da ne može biti stan razlog da čovjek negdje dođe. To može biti samo dodatan razlog, uz posao. Monokultura turizma je apsolutno jedan od razloga odlaska ljudi. Mlad čovjek, on želi živjeti od onoga u što je uložio znanje. Ako se taj trenutak ne pojavi tražit će ga vani. Sve su to ključni problemi za nas – govori dr Đukić.

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay