LUXEMBOURG, 28. travnja 2017. (Hina) – Inflacija u eurozoni ponovo je ubrzala u travnju, dosegnuvši razinu koju ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB), pokazuju u petak objavljene procjene europskog statističkog ureda.

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u travnju iznositi 1,9 posto, u odnosu na 1,5 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu, procjenjuju u Eurostatu.

Time je inflacija u mjesecu na izmaku dosegnula razinu koju ciljaju u ECB-u od “nešto ispod dva posto”.

Poskočila je i takozvana temeljna inflacija koja isključuje oscilacijama podložne cijene hrane i energije, dosegnuvši u travnju najvišu razinu u gotovo tri i pol godine, od 1,2 posto, u odnosu na 0,8 posto zabilježenih u ožujku. Bude li potvrđen, taj bi podatak mogao biti protumačen kao signal da opsežne poticajne mjere ECB-a donose rezultate i na području inflacije.

ECB je snizio kamatne stope i pokrenuo opsežan program kupnje imovine kako bi potaknuo gospodarski rast i inflaciju i oživio kreditiranje u eurozoni.

Među glavnim komponentama inflacije najviše su u travnju na godišnjoj razini porasle cijene energije, za 7,5 posto. Slijede cijene usluga sa stopom rasta od 1,8 posto, pokazuju procjene europskog statističkog ureda.

U usporedbi s ožujkom najsnažnije su na godišnjoj razini porasle cijene usluga, za 1,8 posto, u odnosu na 1,0-postotni rast u prethodnom mjesecu.

(Hina)