LONDON, 28. travnja 2017. (Hina/Reuters) – Osiguravatelje širom svijeta ove godine najviše brinu politički rizici s obzirom na nekoliko neočekivanih događaja u prošloj godini, pokazala je anketa.

Politički su događaji tako pretekli slabljenje ekonomskih aktivnosti u Sjedinjenim Državama i Kini i postali glavni makroekonomski rizik u 2017. godini, pokazuje istraživanje odjela američke investicijske banke Goldman Sachs za upravljanje imovinom (GSAM).

U anketi GSAM-a sudjelovalo je više od 300 osiguravatelja iz cijelog svijeta koji zajedno upravljaju s više 40 posto globalne imovine povjerene tom sektoru.

“Kod svih se osiguravatelja politički rizik uspeo na prvo mjesto izvora zabrinutosti”, konstatira čelnik GSAM-ova odjela za upravljanje imovinom u regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) Etienne Comon.

“To vrijedi na globalnoj razini a još i više na razini Europe”, dodaje on.

Britanska referendumska odluka o izlasku iz Europske unije i pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima bili su neočekivani politički događaji u 2016. godini koji su potpirili strah od protekcionizma i doveli pod znak pitanja pouzdanost trgovinskih sporazuma.

Ove godine osiguravatelje posebno brinu izbori u Europi, poput onih predsjedničkih u Francuskoj, gdje će favorit Emmanuel Macron u drugom krugu odmjeriti snage s protivnicom globalizacije, kandidatkinjom ekstremne desnice Marine Le Pen.

U drugoj polovini godine zabrinutost izazivaju parlamentarni izbori u Njemačkoj i mogući prijevremeni izbori u Italiji, napominje Comon.

Sve izraženije oscilacije na pojedinim europskim tržištima državnih obveznica u prošloj godini zbog političkih previranja i neizvjesnosti potaknule su ulagače da se okrenu sigurnijim ulaganjima poput obveznica u sjevernoj Europi, dodaje on.

Među kategorijama imovine, najveće bi prinose ove godine prema procjenama osiguravatelja trebala donositi ulaganja u vlasničke udjele koji su tako četvrtu godinu zaredom ponijeli titulu vjerojatno najunosnije imovine.

Visoke prinose trebale bi donositi i američke i dionice na tržištima u nastajanju, pokazalo je istraživanje.

Ta očekivanja možda ipak neće značiti i veća ulaganja s obzirom na troškove ulaganja u pojedine kategorije rizičnije imovine, upozorava Comon.

Osiguravatelji navode da će najvjerojatnije pojačati ulaganja u kreditiranje kompanija srednje veličine, zatim u obveznice za financiranje infrastrukture i u vlasničke udjele.

(Hina)