ZAGREB, 28. travnja 2017. (Hina) – U Hrvatskoj je u ožujku potrošnja porasla 7,7 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok u gotovo 10 godina, pa je tako nastavljen rekordni pozitivni niz koji traje već 31 mjesec.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prometa od trgovine na malo, koji je u ožujku, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 10,4 posto, a realno za 7,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je najveći skok prometa u maloprodaji od kolovoza 2007. godine, kada je porastao 10,5 posto.

To je i znatno veći rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u ožujku za 3,1 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od od 2,4 do 4,1 posto.

Tako je nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 31 mjesec zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

“Podaci za ožujak potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014. godine”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ističu i kako je snažan realni rast u trgovini na malo dobar pokazatelj kretanja osobne potrošnje kao najveće sastavnice bruto domaćeg proizvoda (BDP), koja će zasigurno, uz izvoz roba i usluga, biti predvodnik rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

U analizi se dodaje i kako je u prvom tromjesečju zabilježen pozitivan trend kretanja indeksa pouzdanja i raspoloženja potrošača, čije su se vrijednosti vratile na predrecesijske razine.

“Optimizam je uvelike podržan poreznim rasterećenjem, podizanjem minimalnih plaća i usklađivanjem mirovina, ali i prvim pokazateljima iz turizma koji upućuju na još jednu izvrsnu turističku predsezonu i sezonu”, navode analitičari RBA.

Dodaju i to da je ponovno zabilježen pad stope nezaposlenosti i početak sezonskog zapošljavanja.

U prva tri mjeseca ove godine potrošnja je porasla 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pa je pozitivan trend ušao u četvrtu godinu.

“Nastavak pozitivnih kretanja očekujemo i idućih mjeseci te bi nakon solidnih ostvarenja u travnju (zbog uskrsnih blagdana), ususret ljetnim mjesecima pokazatelji prometa u trgovini na malo mogli nastaviti sa solidnim stopama rasta na godišnjoj razini”, navode analitičari RBA.

(Hina)