Državni zavod za statistiku u petak je objavio da je inflacija u Hrvatskoj, mjerena cijenama dobara i usluga za osobnu potrošnju, tj. indeksom potrošačkih cijena, porasla za čak 4,8 posto u odnosu na studeni prošle godine, što je iznenadilo ekonomiste.

Stopa rasta od 4,8 posto u odnosu na studeni 2020. najviša je stopa rasta od veljače 2013. godine, a po procjenama analitičara RBA-e, u prosincu bi stopa inflacije mogla premašiti pet posto.

“Daljnje ubrzavanje inflatornih pritisaka nastavljeno je i u studenome, uz mjesečni rast od 0,7 posto, što je godišnju stopu rasta gurnulo na 4,8 posto i tako nadmašilo sva očekivanja. Iako se ovakva kretanja čine relativno umjerena u usporedbi s drugim zemljama srednje i istočne Europe, činjenica je da je inflacija dosegla najvišu razinu u gotovo devet godina”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA).

Najviše godišnje stope inflacije u EU u studenome bilježile su Litva, 9,3 posto, Estonija, 8,6 posto, i Mađarska, 7,5 posto, dok su najnižu stopu zabilježili Malta, od 2,4 posto, te Portugal, od 2,6 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay