Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale jer je nakon izvješća o većoj nego što se očekivalo inflaciji u SAD-u splasnula nada ulagača da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata.

Dow Jones pao je 3,94 posto, na 31.104 boda, dok je S&P 500 potonuo 4,32 posto, na 3.932 boda, a Nasdaq indeks 5,16 posto, na 11.633 boda. Najveći dnevni pad tih indeksa u više od dvije godine uslijedio je nakon izvješća koje je pokazalo da je inflacija u kolovozu iznosila 8,3 posto.

Inflacijski pritisci

To je, doduše, manje u odnosu na 8,5 posto iz srpnja, no više u odnosu na očekivanja analitičara od 8,1 posto. Uz to, temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energenata i hrane, porasla je s 5,9 na 6,3 posto.

U prethodna četiri dana cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali znatnijem popuštanju inflacijskih pritisaka. „Rasprodaja dionica ne iznenađuje, s obzirom na snažan rast tržišta do objave podataka o inflaciji”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay