Zakonodavci Europske unije pripremaju se ozbiljno regulirati metaverzum i druge oblike virtualnih prostora nove generacije

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je kako smatra da bi dio zarade kojeg donose sve imerzivnija softverska okruženja trebao ići tvrtkama koje grade i održavaju infrastrukturu na kojima počivaju.

Komisija već nekoliko mjeseci pokazuje znakove kako želi podržati mobilne operatore u širenju mreža iduće generacije putem neke vrste poreza ili naknade kojom bi američki tehnološki divovi pomogli gradnju mrežne infrastrukture u Europi.

Nema novog Divljeg zapada

U pismu namjere predsjednica Unije Ursula von der Leyen potvrdila je kako će Komisija tijekom iduće godine ponuditi inicijativu vezanu uz metaverzum i virtualne svjetove.

Von der Leyen je odlučna ne dopustiti ‘stvaranje novog Divljeg zapada i novog privatnog monopola’ već želi razvoj ‘doista sigurnog i cvatućeg metaverzuma’.

Metaverzum za sve

U planu je i ‘kreativna, insterdisciplinarna inicijativa’ čiji bi cilj bio razvoj standarda, a u koju bi uz stručnjake za IT bile uključene i organizacije s ekspertizom za regulatorna pitanja, kao i mladi.

Drugim riječima, razvoj metaverzuma ne bi bio prepušten samo tehnološkoj zajednici.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay