Najnovije vijesti o kretanju cijena u SAD-u i eurozoni ulijevaju nadu u to da se inflacija polako stavlja pod kontrolu. Inflacija u SAD-u, mjerena Indeksom potrošačkih cijena (CPI), u SAD-u za studeni iznosi 7.1 posto u odnosu na isti mjesec 2021.

To je već četvrti mjesec zaredom u kojem inflacija pada, u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Vrhunac je dosegnut u lipnju, sa stopom dvanaestomjesečne inflacije od 9.1 posto.

Dobre vijesti dolaze i iz eurozone. Cijene su tijekom studenoga u usporedbi s istim mjesecom 2021. rasle 10 posto, što je pad u odnosu na 10.6 posto tijekom listopada. Čak je zabilježen i blagi pad inflacije na mjesečnoj razini, jer su cijene u studenome manje za 0.1 posto nego u listopadu.

Inflacija usporava, dobar signal za 2023.

Nekoliko je razloga zbog čega se radi o jako dobrim vijestima. Najvažnije je dakako da polako prestaje rast cijena, ili barem usporava. To znači da će stati pad standarda kućanstava i pad realnih plaća. Iako plaće snažno rastu cijelu 2022. u SAD-u i eurozoni, pa i u Hrvatskoj, zbog inflacije su realno bile u padu.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay