Iako priznaju da postoje ozbiljne zapreke i izazovi, stručnjaci za energetiku ponavljaju da alternative ‘ozelenjivanju‘ jednostavno nema. Ipak, dojam je u posljednje vrijeme da rastuća cijena tog procesa koji dobiva na zamahu i neočekivani problemi, poput rata u Ukrajini, polako izazivaju otpor šire javnosti prema njemu

Zeleni plan, zelena agenda, net zero, elektrifikacija, carbon offset, ESG, trgovanje emisijama. Sve su to, kako se kaže, buzzwords koje u posljednje vrijeme svakodnevno viđamo u svim medijima, tvrtkama i organizacijama. Jednostavno je postalo nemoguće izbjeći te sinonime, a mnogi se danas njima koriste samo da bi bili u trendu i da ne bi bili ostavljeni negdje iza zelene agende, takoreći izopćeni.

Kako bi se ublažio utjecaj klimatskih promjena, Europski parlament prihvatio je Europski propis o klimi da se smanjenje emisija ugljika podigne s 40 na najmanje 55 posto do 2030. godine. Tim je propisom klimatska neutralnost do 2050. postala pravno obvezujuća za države članice. Isti taj propis o klimi dio je Europskoga zelenog plana, putokaza EU prema klimatskoj neutralnosti, u koji ulazi i zabrana prodaje novih automobila na benzin i dizel od 2035. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay