Zemlje su svrstane u četiri skupine ovisno o rezultatu izračunatom na osnovi 32 različitih indikatora

Europska komisija nedavno je objavila novi inovacijski semafor koji pokazuju gdje pojedina europska država i regija stoje po pitanju inovacija.

Švedska je i dalje na samom vrhu, a slijede ju Finska, Danska i Belgija. Prema analizi Komisije, najbolje regije za inovatore su Stockholm u Švedskoj, Etelä-Suomi u Finskoj i Gornja Bavarska u Njemačkoj.

U razdoblju od 2014. do 2021., Hrvatska je doživjela opći rast inovacijskih performansi od čak 21,5%. Samo pet država EU-a je u tom razdoblju zabilježilo veći rast od Hrvatske – Estonija, Cipar, Litva, Italija i Grčka.

Kad se pogleda indikator digitalizacija, u usporedbi s 2020., 24 države članice bilježe poboljšanje, s najvećom stopom povećanja izvedbe u Hrvatskoj (46,2%) i Cipru (31,7%). Učinak je opao samo u Slovačkoj (10,5%).

Analiza pokazuje da Hrvatska najbolje rezultate pokazuje u udjelu malih i srednjih poduzeća koja uveli su inovacije na tržište ili u okviru svojih organizacija, korištenju informacijskih tehnologija, suradnji između inovacijskih tvrtki te istraživačkoj suradnji između privatnog i javnog sektora. S druge strane, Hrvatska ima ispodprosječni udio poduzeća koja su uvele inovaciju u poslovnom procesu te pokazuje ispodprosječne rezultate u vezi s klimatskim promjenama.

Na globalnoj razini, EU ima bolje rezultate od Kine, Brazila, Južne Afrike, Rusije i Indije. Međutim, mnoge države i dalje su uvelike naprednije od EU u području inovacija, poput Južne Koreje, Kanade, Australije, SAD-a i Japana.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay