Ako je suditi prema trendu među mladim Britancima, interes za modu prilično je splasnuo, na prvome mjestu im je štedljivost, ali i briga za okoliš. Oko 52 posto mladih u dobi od 25 do 34 godine, pokazuje istraživanje agencije Mintel, lani je kupilo nošenu odjeću, više nego što se u prosjeku kupovalo u second hand trgovinama (43 posto ispitanika). Istodobno mladi ne bacaju odjeću koju više ne žele nositi, nego je žele unovčiti: lani je to učinilo njih 50 posto u dobi od 25 do 34 godine, a jednako tako svaki drugi je krpao ili prepravljao iznošenu odjeću.

Općenito, 57 posto Britanaca smatra da je kupnja previše odjeće loša za okoliš. Studije pokazuju da se samo u Velikoj Britaniji godišnje baci 350 tisuća tona odjeće. Odjevni komadi u prosjeku se nose sedam puta, a potom se bacaju.

“Ideja o ponovnom korištenju, smanjenju i recikliranju odjeće mogla bi predstavljati veliki poremećaj za modnu industriju”, rekla je Chana Baram, analitičarka u Mintel Retailu.

Mnogi mladi ljudi danas su pod utjecajem osoba kao što su Greta Thunberg i David Attenborough i mnogi su svjesniji negativnih posljedica modne industrije na okoliš.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay