Hrvatska je bila među prvim potpisnicama Deklaracije o europskoj inicijativi za procesore i poluvodičke tehnologije kojom se poziva na ulaganje oko 145 milijardi eura u poticanje razvoja europskog sektora mikroelektronike i poluvodiča u sljedeće dvije do tri godine.

„Činjenica da je Hrvatska bila među prvim potpisnicama Deklaracije otvara jedinstvenu priliku za naše gospodarstvo i omogućuje nam da korištenjem raspoloživih mehanizama potaknemo razvoj strateški iznimno bitnog sektora mikroelektronike i poluvodiča, izgradimo domaće kapacitete u domeni dizajna i proizvodnje mikroelektroničkih sklopova i poluvodičkih materijala i tehnologija.“, izjavio je predsjednik Zajednice Srđan Kovačević.

Naglasio je kako je domaći sektor mikroelektronike i poluvodiča još uvijek iznimno malen te da razloge za to treba, između ostalog, tražiti i u činjenici da se radi o iznimno kompleksnom i kapitalno intenzivnom sektoru. No, ističe kako Hrvatska ima odlične preduvjete za razvoj ekosustava za dizajn mikroelektronike. „Imamo sjajne stručnjake, a jedna hrvatska kompanija, Applied Ceramics iz Siska, isporučuje svoje proizvode gotovo svim tvornicama čipova u svijetu, i u samom je svjetskom vrhu u svojoj specijalističkoj domeni“, pojasnio je Kovačević.

Deklaracija poziva na investiranje do 20 posto Europskog programa za oporavak i otpornost u digitalnu tranziciju, odnosno do 145 milijardi eura, a ta brojka jasno govori o strateškom značaju tog sektora za EU. „Iznos ulaganja svrstava ovu inicijativu među trenutno najveće investicijske pothvate ne samo u Europi, već i u svijetu. Radi se o pravom investicijskom tsunamiju, koji bi Europu trebao pogurati na vrh svjetske industrije mikroelektronike poluvodiča u kojoj trenutno kaskamo za Azijom i SAD-om“, smatra Kovačević.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay