Većina stanovnika koncentrirana je u Zagrebu i na Jadranu, samo se oko Zagreba, Rijeke i Splita urbaniziraju sela…

Ima li nade da se život vrati u hrvatska sela? Hrvatska će, prema demografskim projekcijama Eurostata, do 2050. izgubiti gotovo četvrtinu ruralnog stanovništva. Gore od nas u EU samo su Litva, kojoj se predviđa gubitak od čak 43,5 posto, Letonija (37,6 posto), Bugarska (26,8 posto) te Rumunjska koja će izgubiti četvrtinu.

S druge strane, porast ruralnog stanovništva zabilježit će Irska, i to za čak četvrtinu, Švedska za više od 10 posto te Danska i Belgija za 1,2%, odnosno jedan posto.

Austrija će do 2050. izgubiti najmanje ruralnog stanovništva, samo 0,6 posto, a najveći porast urbanog stanovništva imat će Malta (35,4 posto), Irska (29 posto) i Švedska (25 posto).

Socijalna geografkinja Sanja Klempić Bogadi ističe da su projekcije Eurostata očekivane. Vraćaju se umirovljenici

– Većina stanovnika u Hrvatskoj koncentrira se u Zagrebu i na Jadranu te se samo oko Zagreba, Rijeke i Splita urbaniziraju sela. Hrvatsko selo uništeno je još u socijalizmu kad se forsirao život u gradu i ta psihologija da je život na selu “pase” ostala je do danas uz odsutnost regionalne politike. U ratu su depopulacijska područja uništena, a privreda nije oživjela i uzalud je ljudima obnavljati kuće ako nema ekonomske aktivnosti u okolici. Neusporediva je infrastruktura i standard života u selima razvijenih zemalja s našim selima.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay