Glumica Charlize Theron tražila je u Hrvatskoj hotelski smještaj na razini kvalitete brenda Aman i na kraju je u njemu i završila. Ali ne u Hrvatskoj, jer ga u njoj nema, već u Crnoj Gori, gdje ga ima. Zato se Hrvatska mora jako potruditi u kreiranju ponude luksuza koji bi odgovarao destinacijama

Da bi useljenik u nekoj zemlji pokrenuo biznis promidžbe te iste zemlje, potrebno je dosta odvažnosti, samopouzdanja i sposobnosti. I, naravno, ljubavi prema turizmu i svojoj novoj domovini. Britanac Paul Bradbury, nakon što je prodao nekretninu u kišnoj Velikoj Britaniji, odlučio se prije 18 godina doseliti na najsunčaniji otok na Mediteranu, na Hvar, i od nule pokrenuti posao. Njegov prvi projekt, portal Total News Croatia, na kojem iz prve ruke prenosi iskustva življenja u Hrvatskoj te prenosi relevantne informacije iz svih sfera života, odjeknuo je globalno.

Nedavno je predstavio novi projekt, portal Total Croatia, objektivniju verziju promotivnog portala Hrvatske turističke zajednice o Hrvatskoj. Iako s daleko manjim marketinškim proračunom i mrežom djelatnika, Bradbury je na svoj jedinstveni način brendirao Hrvatsku i njegova očekivanja od projekta su velika. U Hrvatskoj je poznat po svojoj britkosti i javnim nastupima u kojima se na britansko satiričan način osvrće na hrvatsku birokraciju i neučinkovitost. Zbog toga je zaradio i dvije tužbe i postao tema rasprave u Hrvatskom saboru.

Ako usporedimo posjećenost vaše internetskestranice Total Croatia News sa stranicom Hrvatske turističke zajednice, vodite uvjerljivo za barem 100 tisuća posjetitelja na mjesec. U nekim mjesecima imate i triput veću posjećenost. Kolika je vaša globalna publika?

– Prema podacima Google Analyticsa, Total Croatia News ima 620 tisuća jedinstvenih posjetitelja na mjesec, a njih 78 posto je s međunarodnog tržišta i to najviše SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Kanade, Australije, Poljske, Francuske, Italije, Austrije i Norveške.

Dijelite li mišljenje da Hrvatska treba mnogo više stranih velikih investicija i poziciju u luksuznom turizmu?

– Hrvatska gotovo da i nema nikakvu poziciju na tržištu luksuznog turizma. Prošlog su mjeseca hrvatski mediji prenijeli moju priču s glumicom Charlize Theron, koja je rekla da su joj najljepši trenuci u životu bili na odmoru na Hvaru i u Dubrovniku. Poznajem osobu koja je sudjelovala u kreiranju njezina putovanja. Tražila je hotelski smještaj na razini kvalitete hotelskog brenda Aman i na kraju je u njemu i završila. Ali ne u Hrvatskoj, jer ga u njoj nema, već u Crnoj Gori, gdje ga ima. Ima ga i u Ruandi, ali ne i u Hrvatskoj. Tako da se Hrvatska mora jako potruditi u kreiranju ponude luksuza koji bi odgovarao destinacijama. Svi pričaju o ekskluzivnosti Hvara, no otok je tek prije nepune dvije godine dobio prvi hotel s pet zvjezdica. Usporedite koliko takvih hotela imaju hrvatski, a koliko grčki otoci.