TEHERAN, 3. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Iran je objavio popis 29 velikih stranih kompanija kojima je odobreno sudjelovanje na javnim natječajima za projekte u naftnom i plinskom sektoru nakon ukidanja međunarodnih sankcija.

Nacionalna iranska naftna kompanija raspisat će javni natječaj za projekte istraživanja i proizvodnje na naftnim i plinskim poljima u Iranu, objavila je u utorak služba za odnose s javnošću iranskog naftnog ministarstva Shana.

Poziv na natječaj upućen je 29 inozemnih kompanija koje su ocijenjene “kvalificiranima i vjerodostojnima” za sudjelovanje u tom procesu, navodi se u priopćenju.

Od europskih kompanija na listi su britansko-nizozemski Shell, talijanski ENI, francuski Total, ruski Gazprom i Lukoil te nizozemski Schlumberger.

Od kompanija iz Azije na popisu se nalaze kineski CNPC i Sinopec International, japanski Mitsubishi Corporation i Japan Petroleum Exploration, malezijski Petronas i južnokorejski Korea Gas Corporation i Posco Daewoo.

Prošlo je gotovo godinu dana od stupanja na snagu sporazuma Irana i vodećih svjetskih sila o ukidanju međunarodnih sankcija pod uvjetom da Teheran ograniči razvoj nuklearnog programa.

Posljednjih mjeseci Teheran je već sklopio niz preliminarnih sporazuma s međunarodnim kompanijama, podsjeća AFP.

U studenom je tako Total sklopio preliminarni sporazum o projektu razvoja plinskih polja u Južnom Parsu u Perzijskom zaljevu, u vrijednosti 4,8 milijardi dolara. Sredinom prosinca Teheran je potpisao i memorandum o razumijevanju s ruskim Gazpromom o razvoju dva velika naftna polja, te tri sa Shellom, vezano za ispitivanje izvedivosti razvoja značajnih naftnih i plinskih polja.

(Hina)