Uvođenje digitalnog dolara moglo bi olakšati pristup novcu ljudima koji iz raznih razloga ne koriste bankarske usluge i isplatu državne pomoći, tvrde zagovornici ideje.

Američki privatni Digital Dollar Project pokreće niz pilot projekata kojima će testirati kako bi funkcionirala digitalna valuta (CBDC) iza koje bi stajala američka federalna banka. Organizacija koju vode bivši američki regulatori i šefovi konzultantske tvrtke Accenture, najavila je da u idućih godinu dana namjerava pokrenuti prvih pet pilot projekata za procjenu različitih aspekata digitalnog dolara.

Važno je naglasiti da je riječ o privatnoj inicijativi, odvojenoj od istraživanja mogućnosti CBDC-a iza kojeg stoje Federalne rezerve. No to ne znači da ove dvije skupine nisu bile u kontaktu, rekao je David Treat, jedan od voditelja projekta uvođenja digitalnog dolara.

Treat je poznati zagovornik blockchaina, a uključen je i u projekte proširene stvarnosti, kvantnog računarstva i robotike. Uz to on je i ekspert za poslovanje na tržištu kapitala s  gotovo 25 godina iskustva u pružanju financijskih usluga. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay