Ugled brendova američkih tehnoloških divova Applea i Googlea znatno je oslabio, dok je Amazon.com Inc zadržao čelnu poziciju na ljestvici, a Teslu je podiglo lansiranje Roadstera u svemir, pokazuje godišnje istraživanje marketinške tvrtke Harris Poll.

Proizvođač iPhonea Apple potonuo je na ovogodišnjoj Harris Pollovoj ljestvici najuglednijih korporativnih brendova s petog na 29. mjesto. Još 2016. godine zauzimao je drugo mjesto. Google je pao s osmog na 28. mjesto. Harris Poll provodi istraživanje o ugledu “najvidljivijih” korporativnih brendova od 1999. godine. U anketi sudjeluje 25.800 punoljetnih građana SAD-a u razdoblju od 11. prosinca do 12. siječnja. U razgovoru za Reuters izvršni direktor Harris Polla John Gerzema kazao je da su Apple i Google pali na ljestvici vjerojatno zato što nisu plasirali tako puno proizvoda koji su privukli pozornost građana kao prethodnih godina.

Google je prije nekoliko godina lansirao na tržište besplatne proizvode poput Google Docs i Google Mapsa. Apple je pak predstavio javnosti iPod, iPhone i iPad. “Moglo bi se reći da su Google i Apple trenutno izvan vidokruga”, konstatira Gerzema. “Još nismo došli do faze autonomnih vozila, još ne vidimo sve te stvari koje namjeravaju napraviti na području umjetne inteligencije”, dodaje. Amazon.com je pak zadržao vodeću poziciju na ljestvici na kojoj suvereno vlada već pet godina, uz izuzetak 2015. kada je kliznuo na drugo mjesto. Gerzema pripisuje takav plasman činjenici da njegovi proizvodi postaju prisutni u sve više aspekata života potrošača, između ostalog i na području dostave hrane zahvaljujući akviziciji Whole Foodsa.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Shutterstock