Istraživanje tvrtke ManpowerGroup predstavljeno u utorak, pokazuje da 33 posto poslodavaca planira povećati broj zaposlenih u drugom tromjesečju ove godine, a uz neto prognozu rasta zapošljavanja u drugom kvartalu od 29 posto, u ManPoweru procjenjuju da je riječ o više od sto tisuća radnih mjesta.

ManpowerGroup, tvrtka iz područja ljudskih resursa, istraživanje o planovima u zapošljavanju provodi više od 55 godina, trenutno u 44 zemlje. U Hrvatskoj je istraživanje provedeno po prvi puta, a u njemu je sudjelovalo 620 poslodavaca. Anketa se temelji na pitanju poslodavcima o tome kakve promjene u zaposlenosti očekuju u slijedeća tri mjeseca, u ovom slučaju do kraja lipnja 2018., u usporedbi s tromjesečjem u kojem se nalazimo.

Kako je pojasnio direktor Manpowera za Hrvatsku i Sloveniju Nebojša Biškup, 33 posto anketiranih poslodavaca izjasnilo se da će povećati broj radnika u slijedećem kvartalu, četiri posto ga kani smanjiti, 57 posto ne planira promjene, a šest posto ne zna odgovor. Sukladno tim brojkama, dolazi se do neto prognoze od 29 posto.

Primarno zbog turizma, povećanje zaposlenosti bit će najizraženije u zapadnoj i južnoj Hrvatskoj, 40 odnosno 37 posto. U središnjoj Hrvatskoj će iznositi 25 posto, a istočnoj 27 posto.

Od sektora, ponajviše zbog sezonskog utjecaja, očekivano prednjače ugostiteljstvo i turizam, gdje će porast iznositi 48 posto, slijedi građevinarstvo s 46 posto, zatim proizvodnja s 33 posto (…) dok će u javnom i društvenom sektoru skok iznositi 16 posto.

“Po nama, ta brojka ne bi smjela biti 16 posto jer ona ne odražava stvarno stanje u gospodarstva te smatramo da bi u svakom slučaju trebala biti gotovo ili jednaka nuli”, napominje Biškup.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Shutterstock