RIM, 28. prosinca 2016. (Hina/Reuters) – Talijansko ministarstvo financija poručilo je da će fond od 20 milijardi eura, koliko je vlada predvidjela, biti dovoljan za pokrivanje potreba svih banaka koje su u problemima i pod prismotrom ministarstva i središnje banke.

“Iznos fonda određen je tako da bude dovoljan za pokrivanje svih potreba za sredstvima koje bi mogle nastati iz situacije koja je trenutačno pod prismotrom”, kazao je u utorak Reutersu izvor iz ministarstva financija.

Spašavanje treće po veličini talijanske banke, Monte dei Paschi di Siena, vjerojatno će koštati Italiju više nego što se prvotno procjenjivalo, s obzirom da je Europska središnja banka povećala procjenu o manjku kapitala u toj banci, kazao je taj izvor.

ECB je u ponedjeljak poručio banci Monte dei Paschi kako njezin manjak kapitala doseže 8,8 milijardi eura, što je više od prethodnih procjena koje su se kretale oko 5 milijardi eura,

Vlada će vjerojatno trećinu od ukupnog fonda od 20 milijardi eura iskoristiti za spašavanje Monte dei Paschi, kazao je Reutersu izvor.

Prošloga petka talijanska je vlada odobrila fond za podršku bankama od 20 milijardi eura, nakon što Monte dei Paschi nije uspjela prikupiti nužnih 5 milijardi eura svježeg kapitala.

Iz te banke su izvijestili kako su prošloga petka službeno zatražili od ECB odobrenje za ‘dokapitalizaciju iz predostrožnosti’.

Dokapitalizacija iz predostrožnosti je model državne intervencije za posrnulu banku koja je još solventna. Podrazumijeva da vlada može kupiti dionice ili obveznice samo po tržišnim uvjetima kako nalažu pravila europskih regulatora za državne potpore.

ECB je kazao kako je banka solventna, no upozorio je kako se likvidnost Monte dei Paschi naglo pogoršala od kraja studenog do 21. prosinca.

Problemi banke započeli su prije nekoliko godina, ali talijanske vlade nisu dosad uspjele riješiti problem, koji je postao glavna politička tema s ovom godinom i novim europskim pravilima kojim se brani državno spašavanje, osim ako privatni investitori prvo ne preuzmu gubitke.

Europska komisija je izjavila u petak kako će surađivati s Rimom na uspostavljanju uvjeta koji moraju biti ispunjeni za spašavanje banke Monte dei Paschi.

 

Loši krediti banaka dosežu 350 mlrd eura

Osnovana 1472. godine, Monte dei Paschi je najstarija postojeća banka na svijetu. Ta je banka u srpnju pala na ‘stres’ testu europskog regulatora, zbog milijardi eura nenaplativih potraživanja. Od tada se situacija dodatno pogoršala.

Novi talijanski premijer Paolo Gentiloni obećao je da neće dopustiti da banka propadne, ponajviše zbog straha da bi njen kolaps mogao pritisnuti i ostatak talijanskog bankarskog sektora.

Propast banke ugrozila bi štedne uloge tisuća građana Italije.

Talijanski ministar gospodarstva i financija Pier Carlo Padoan izjavio je nedavno da će utjecaj državnog spašavanja na štediše biti ‘minimalan ili ga uopće neće biti’.

Međutim, Monte dei Paschi nije jedini problem talijanskog bankarskog sektora, koji grca pod teretom loših kredita u iznosu od 356 milijardi eura.

U studenom 2015. Italija je od bankrota spasila Banca Etruriu, Bancu Marche te banke CariFerrara i CariChieti. Država je nastojala pronaći kupca za te četiri banke koje su gomilale gubitke, a čiji su se problemi s dugovima također pogoršali od sanacije, iako im je najveći dio loših zajmova otpisan.

Dvije regionalne banke, Banca Popolare di Vicenza i Veneto Banca, sanirane su ove godine sredstvima privatnog fonda Alante uz pomoć države, nakon što nisu uspjele prikupiti ukupno 2,5 milijardi eura u javnoj ponudi dionica.

Sada se procjenjuje da trebaju još tolika sredstva, dok se pripremaju riješiti oko 8 milijardi eura loših kredita i dok se planiraju povezati kako bi ispunile zahtjeve ECB-a.

(Hina)