ZAGREB, 28. prosinca 2016. (Hina) – Zagrebačka burza potpisala je ugovor o pružanju Legal Entity Identifier (LEI) usluga s Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF), završila prvu fazu akreditacije i stekla naziv kandidata, priopćila je u srijedu Burza.

Trenutačno u svijetu postoji 20 organizacija koje su potpisale ugovor o pružanju LEI usluga s GLEIF-om, pri čemu još niti jedna organizacija nije završila kompletan postupak akreditacije.

Krajem travnja 2015. godine Burzi je odobren status lokalnog operatera (Local Operating Unit, LOU) od strane Međunarodnog regulatornog nadzornog odbora (Regulatory Oversight Committe, ROC), čime je Zagrebačka burza postala jedna od prvih organizacija u užoj regiji koja je sudionicima financijskog tržišta pružila ovu uslugu, navodi se u priopćenju.

Burza je trenutačno jedan od samo 28 lokalnih operatera u svijetu koji imaju odobrenje za izdavanje LEI oznaka, a svi lokalni operateri prethodno odobreni od strane ROC-a moraju proći kroz proces akreditacije GLEIF-a. Uspješno dovršen proces akreditacije potvrda je kvalitete usluge.

LEI oznaka predstavlja jedinstveni kod koji omogućuje identifikaciju pravnih subjekata koji sudjeluju na financijskim tržištima s ciljem smanjenja sistemskog rizika kroz bolji nadzor i veću dostupnost podataka.

Ujedno omogućuje smanjenje troškova vezanih uz prikupljanje i obradu podataka te lakše i potpunije izvještavanje regulatornih tijela, navodi se u priopćenju Burze.

Ističe se i kako svi pravni subjekti sa središtem u EU koji sklapaju OTC ugovore o izvedenicama moraju imati LEI oznaku kako bi mogli ispuniti obvezu izvještavanja trgovinskog repozitorija.

Uz to, od početka 2017. LEI oznaka bit će obavezna za identifikaciju izdavatelja vrijednosnih papira uvrštenih na uređeno tržište koji dostavljaju informacije Registru propisanih informacija.

Početkom 2018. godine krug obveznika LEI oznake još će se više proširiti zbog stupanja na snagu nove europske regulative vezane uz tržište kapitala (MIFID II) te će LEI oznaka biti obvezna za sve izdavatelje koji imaju vrijednosne papire pohranjene u dematerijaliziranom obliku u depozitoriju, za investicijska društva te sve pravne osobe koje kupuju odnosno prodaju financijske instrumente na uređenom tržištu, zaključuje se u priopćenju Zagrebačke burze.

(Hina)