ZAGREB, 28. prosinca 2016. (Hina) – Ukupni promet hrvatske industrije u listopadu je na mjesečnoj razini pao za 2,8 posto, dok se na godišnjoj razini bilježi pad od 5,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) 

 

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u listopadu je, u odnosu na rujan, pao za 2,8 posto, i to uslijed pada prometa na inozemnom tržištu za 4,5 posto te na domaćem tržištu, za 4,1 posto.

Na godišnjoj razini, u listopadu ove prema listopadu prošle godine, ukupni promet industrije, kalendarski prilagođen, bilježi pad od 5,9 posto. Pritom je na domaćem tržištu zabilježen pad prometa za 6,8 posto, a na stranim tržištima za 3,6 posto.

Tako je u listopadu nastavljen godišnji pad prometa hrvatske industrije, koji se bilježi od prosinca prošle godine, a nakratko prekinut samo u kolovozu ove godine.

Tako su i kumulativni podaci za prvih deset mjeseci ove godine u minusu, odnosno promet industrije u tom razdoblju bio je za 4,5 posto manji nego u prvih deset mjeseci prošle godine.

Promatrano prema glavnim industrijskim granama, u desetom mjesecu ove godine ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda je pala 8,8 posto u odnosu na rujan, kapitalnih proizvoda za 4,3 posto, energije za 2 posto, dok je promet netrajnim proizvodima za široku potrošnju smanjen za 1,3 posto, a trajnima proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto.

Međugodišnja usporedba ukazuje na manji promet energijom za 11,7 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju za 6,6 posto, intermedijarnim proizvodima, za 7 posto, kapitalnim proizvodima za 4,3 posto i netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 4,1 posto.

(Hina)