RIM, 23. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Italija je predložila model oporezivanja multinacionalnih internetskih kompanija koji bi im omogućio avansno plaćanje budućih poreznih obveza i prepolovio bi njihov porezni dug.

Prema tvrdnjama talijanskih vlasti, kompanije poput Amazona, Applea i Googlea izbjegavaju plaćati poreze u Italiji unatoč ogromnim prihodima, i to uz obrazloženje da u zemlji ne posluju “kroz dulje neprekinuto razdoblje”.

Tema oporezivanja internetskih kompanija uvrštena je u dnevni red prošlotjednog sastanka ministara financija sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta G7 u talijanskom Bariju ali bez rezultata pa je Rim odlučio preuzeti inicijativu.

U uredbi o rezanju ovogodišnjeg proračunskog deficita vlada je predložila dopunu prema kojoj bi multinacionalne kompanije s više od 50 milijardi eura ukupnih prihoda, odnosno više od 50 milijuna eura prihoda u Italiji, dobile priliku avansno plaćati svoje porezne obveze.

Kompanije koje odluče sudjelovati u programu moći će unaprijed dogovoriti svoje porezne obveze u predstojećim godinama dok će njihove nepodmirene porezne obveze iz prethodnih godina biti prepolovljene.

Njihov odgovor na vladinu inicijativu još nije poznat, ali je Google ovog mjeseca pristao platiti 306 milijuna eura u sklopu sporazumnog rješenja poreznog spora nakon što su talijanski poreznici objavili da nije platio porez na oko milijardu eura prihoda ostvarenih u Italiji od 2009. do 2013. godine.

Porezni ured u Milanu izvijestio je pak da je Amazon izbjegao platiti oko 130 milijuna eura poreza u Italiji.

Parlamentarni odbor za kontrolu proračuna utvrdio je pak da je Google 2015. godine platio porez na dobit po stopi od oko 25 posto a Facebook po stopi od 18 posto. Standardna je stopa poreza na dobit u Italiji inače 31 posto.

Očekuje se da će zastupnički dom talijanskog parlamenta usvojiti predloženu dopunu vladine uredbe idućeg tjedna a Senat u lipnju.

Predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu proračuna Francesco Boccia procjenjuje da će amandman povećati ovogodišnje porezne prihode za oko milijardu eura. Vlada nije objavila svoje procjene.

(Hina)