PARIZ, 23. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Francuska agencija za suzbijanje prijevara potrošača izračunala je da je njemački automobilski div Volkswagen (VW) u Francuskoj ostvario prihode od 22,78 milijardi eura od prodaje dizelskih vozila s kontroverznim uređajima kojima su lažirani podaci o štetnim emisijama, piše u utorak francuski list Le Monde.

Pozivajući se na neobjavljeni dokument koji je agencija poslala tužiteljstvu, dnevnik također navodi da su istrage pokazale da je varanje na štetnim emisijama dizelskih motora prištedjelo njemačkom proizvođaču oko 1,52 milijarde eura koliko bi morao utrošiti na usklađivanje s propisima.

Glasnogovornici francuskog ogranka VW-a i državnog tužiteljstva nisu odgovorili na upit da komentiraju te informacije.

VW je već suočen s troškovima u SAD-u u iznosu do 25 milijardi dolara vezano za skandal “dieselgate”, uključujući nagodbu vezanu za kaznenu prijavu, podsjeća Reuters.

Podatke o prodaji i uštedama VW-a u Francuskoj tamošnji bi sud u konačnici mogao iskoristiti za određivanje visine globe njemačkom proizvođaču, bude li osuđen za prijevaru u slučaju koji je protiv njega pokrenuo ured državnog tužitelja u Parizu.

U agenciji su također izračunali da bi VW-u teoretski maksimalna globa, ograničena do visine 10 posto ukupnih godišnjih prihoda, iznosila 19,73 milijarde eura, prenosi Le Monde.

(Hina)