Prema preliminarnim procjenama, bruto domaći proizvod (BDP) u Kini u prvom je tromjesečju dosegao 28.499,7 milijardi juana, što je povećanje od 4,5 posto na godišnjoj razini u stalnim cijenama, ili više od 2,2 posto u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine, priopćio je kineski Nacionalni statistički ured.

Kineska agencija Xinhua prenosi da je prošle godine rast bio 3 posto godišnje, a u posljednjem kvartalu 2022. godine 2,9%. Procjene su u ponedjeljak navečer govorile o mogućem rastu od 4%, pa je ovo važno postignuće s pozitivnim posljedicama globalnoj ekonomiji kojoj su na proljetnom summitu MMF-a i Svjetske banke prošli tjedan najavljivali “anemični rast”.

Kineski statističari nemaju dvojbe što je razlog rasta: “U prvom tromjesečju, suočeni s teškim i složenim međunarodnim okruženjem pa teškim zadatcima unaprjeđenja reformi, razvoja i osiguranja domaće stabilnosti, pod snažnim vodstvom Centralnog komiteta Komunističke partije Kine s drugom Xi Jinpingom u središtu, sve regije i odjeli strogo su provodili odluke i dogovore koje su donijeli Centralni komitet KPK i Državno vijeće …” Ništa bez druga Xija.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay