‘Jedini smo se javili na natječaj za starački dom pa su ga poništili i raspisali novi na koji se javila međunarodna konkurencija i dobila posao’

100% prodane govedine u McDonald’su Austrija od goveda rođenih i uzgojenih u Austriji, što je dobra praksa koja se u toj zemlji provodi od 1934., sa snažnim zamahom 1992., i primjer kako se praktično skrbi za gospodarsku, socijalnu i demografsku sigurnost svoje zemlje. Svakodnevica! – kaže Miroslav Kovač, nezavisni stručnjak za poljoprivredu, ističući kako bi taj jednostavan slučaj trebao biti obrazac, čemu bi i Hrvatska u svoj javnoj nabavi trebala težiti.

– Imamo iskustvo gdje smo se jedini javili na natječaj za jedan starački dom pa su ga poništili i raspisali novi na koji se javila naša moćna i međunarodna konkurencija i dobila posao. Radilo se o natječaju vrijednosti oko 150.000 kuna. Nama je ta suma značila život, a njima nekoliko reklama na TV-u – napominje te naglašava kako su im proizvodi bili pod stalnim zdravstvenim i procesnim kontrolama, imali su i svoju distribuciju, što je izuzetno važno u kontekstu novih politika poput Zelenog plana EU, manjeg zagađenja okoliša od drugih koji distribuiraju proizvode s većim udaljenosti, a i svježina proizvoda nije bila upitna. No iako su u većini slučajeva javne nabave i oni, kao proizvođači i prerađivači te oni kojima su se nudili na javnim natječajima sudbinski ovisni o istoj, državnoj blagajni – prvi su u nju uplaćivali i punili je, a drugi iz nje plaćali – očekivane podrške ni na lokalnoj razini nije bilo.

– U Sloveniji, primjerice, lokalni proizvođač hrenovki te iste dostavlja lokalnoj školi po gotovo 30-40% većoj cijeni, što je savršen primjer potpore domaćem u svim segmentima koji se uopće mogu razumjeti i zamisliti.

Vezano pak za početak priče, iz Globalne hrane koja drži franšizu McDonald’s Hrvatska odgovaraju kako je meso i u hrvatskim hamburgerima austrijsko.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay