Dow Jones ojačao je 1,17 posto, na 32.246 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,76 posto, na 3.960 bodova, a Nasdaq indeks 2,48 posto, na 11.717 bodova.

Nakon što je danima bio pod pritiskom zbog propasti dvije američke banke – Silicon Valley (SVB) i Signature – jučer je S&P 500 indeks bankarskog sektora porastao više od 2 posto jer je ulagače ohrabrilo spašavanje First Republic banke.

Zbog financijskih problema, cijena dionice te banke oštro je pala prethodnih dana, no jučer je skupina velikih banaka, uključujući JP Morgan Chase i Morgan Stanley, odlučila položiti u First Republic 30 milijardi dolara.

„Banke paze jedna na drugu. Prošloga su vikenda dvije banke propale, što je narušilo povjerenje u sustav, pa sada najveće banke spašavaju onu koju smatraju važnijom”, kaže John Augustine, direktor u Huntington Private Bank.

Zahvaljujući tome, popustila su strahovanja od bankarske krize. Tim više što je dan prije švicarska središnja banka odobrila kreditnu liniju od 54 milijarde dolara za pomoć Credit Suisseu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay