Banke lani ostvarile 5,32 milijarde kuna dobiti, oko tristo milijuna slabije nego 2021.

Bankarski sektor u Hrvatskoj lani je ostvario 5,32 milijarde kuna dobiti ili blizu tristo milijuna manje nego godinu prije, a stopa povrata na imovinu pala je s 1,2 na 1 posto.

Još krajem rujna međugodišnje usporedbe nisu upućivale na takav ishod; u prva tri kvartala neto dobit je bila na 5 milijardi kuna (godinu prije 4), što znači da je posljednje tromjesečje godišnjem rezultatu “prisnažilo” sa samo 326 milijuna kuna dobiti.

Najava novog poreza
Posljednji kvartal je pak zaključen s poboljšanjem kvalitete aktive banaka odnosno padom udjela neprihodujućih kredita (sa 3,3 na 3%), ali istodobno snažnim povećanjem troškova ispravaka vrijednosti. I prijašnjih godina često se događalo da je rezultat poslovanja u posljednjem kvartalu uvelike oblikovalo kretanje troškova ispravaka vrijednosti.

Kad je riječ o rezervacijama i njihovu utjecaju na rezultat posljednjeg tromjesečja, ta je stavka na kraju rujna bila ispod 400 milijuna kuna, a na kraju godine 1,22 milijarde. Moguće je da su na porast u posljednja tri mjeseca dijelom utjecali i signali koji su potkraj godine odašiljani iz Vrhovnog suda u vezi sa slučajem “franak”.

No, u svemu je ipak teško ne primijetiti da je to bilo i razdoblje kad je Vlada donijela odluku o jednokratnom dodatnom oporezivanju dobiti za velike kompanije i banke.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay