ZAGREB, 26. siječnja 2017. (Hina) – Aktivnosti oko izgradnje plutajućeg LNG terminala uz otok Krk provode se u skladu s planom i realizacija toga projekta ne bi trebala kasniti, rečeno je Hini iz tvrtke LNG Hrvatska.

“Vezano za razvoj plutajućeg terminala, tvrtka LNG Hrvatska završila je javni poziv za prikupljanje ponuda. Sada slijedi potvrda skupštine društva da odobri izradu dokumentacije za plutajući terminal kako bi se moglo krenuti s izradom i prenamjenom studija, što očekujemo vrlo skoro, tako da kašnjenja ne bi trebalo biti”, kažu u LNG-u Hrvatska. Taj projekt trebao bi biti završen 2019.

Kapacitet plutajućeg terminala planiran je na dvije milijarde prostornih etara plina godišnje, a Hrvatska njime cilja na domaće i srednjoeuropska tržišta.

Terminal, čija se izgradnja planira uz sjevernojadranski otok Krk, među projektima je koje Europska unija ocjenjuje važnima u svojim nastojanjima da unaprijedi energetsku sigurnost i smanji ovisnost o ruskom plinu.

Dodaju i kako se, uz plutajući terminal, uspješno privodi kraju izrada dokumentacije za kopneni, koji je sufinancirala EU s 4,9 milijuna eura, a pri samom završetku je i izrada glavnog projekta te bi krajem ožujka trebali biti ostvareni svi preduvjeti za predaju zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole.

Projekt je i dalje na PCI i CESEC listi kao jedan od prioritetnih projekata za osiguranje diverzifikacije opskrbnih pravaca i sigurnost opskrbe te osiguravanje hrvatske plinske neovisnosti, ističu u LNG-u Hrvatska.

(Hina)