ZUERICH, 26. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Američki farmaceutski div Johnson & Johnson (J&J) u četvrtak je objavio da će za 30 milijardi dolara kupiti švicarsku biofarmaceutsku tvrtku Actelion, najavivši u sklopu te transakcije izdvajanje aktivnosti istraživanja i razvoja lijekova u samostalnu kompaniju.

Johnson & Johnson vodeći je proizvođač lijekova, medicinske opreme i potrošne robe u svijetu dok je Actelion najveći europski proizvođač bioloških lijekova i vodeći proizvođač lijekova za visoki tlak.

Prema sporazumu koji su odobrile obje uprave, američka kompanija kupit će sve dionice Acteliona po cijeni od 280 dolara po dionici. Ponuda za kupnju dionica bit će otvorena sredinom veljače.

Dogovor također predviđa izdvajanje Actelionovih aktivnosti istraživanja i razvoja u novu kompaniju R&D NewCo čije će dionice biti izlistane na švicarskoj burzi, stoji u zajedničkom priopćenju dvije tvrtke. Novu će kompaniju osnovati utemeljitelj Acteliona, predsjednik njezine uprave i izvršni direktor Jean-Paul Clozel.

Prema Clozelovim će riječima nova kompanija “omogućiti kontinuitet Actelionove uspješne kulture inovacija”.

U početnoj će fazi J&J držati 16 posto udjela u R&D NewCo-u, uz opciju kupnje dodatnih 16 posto.

Izvršni direktor i predsjednik uprave američke kompanije Alex Gorsky naglasio je pak u priopćenju da kupnja Acteliona jamči “nedvojbenu vrijednost” za dioničare obje kompanije.

“Proširivanje ponude za Actelionove lijekove koji su već na tržištu ili su u završnoj fazi razvoja u skladu je s nastojanjima Johnson & Johnsona da se razvija na atraktivnim i komplementarnim područjima terapija “, izjavio je Gorsky.

“Povrh toga, struktura transakcije omogućit će Johnson & Johnsonu fleksibilnost da pojača ulaganja u inovativne lijekove, po čemu zauzima vodeću ulogu u toj industriji, kako bi osigurao dodatne pokretače za poslovni rast”, rekao je čelnik američke kompanije.

(Hina)