ZAGREB, 26. siječnja 2017. (Hina) – Indeksi Zagrebačke burze u četvrtak oko podneva bili su u plusu, pri čemu su cijene većine dionica porasle, dok su na većem gubitku dionice Agrokorovih kompanija.

Crobex indeks oko podneva bio u plusu 0,42 posto, na 2.096 bodova, a Crobex10 za 0,23 posto, na 1.209 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,5 milijuna kuna te je bio za otprilike pola milijuna kuna viši nego jučer isto doba.

Najveće dobitnice dionice su Uljanik plovidbe, sa skokom cijene za 7,3 posto, na 176 kuna i Badela 1862, za 7,06 posto, na 21,99 kuna.

Na većem gubitku, pak, bile su dionice iz sastava Agrokora – cijena dionice Zvijezde pala je 3,64 posto na 4.250 kuna, Belja za 2,6 posto, na 23,34 kune, Leda za 2,5 posto, na 10.306 kuna, Vupika za 1,95 posto, na 45 kuna te Jamnice, za 1,09 posto, na 142.000 kune.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak da je upoznat sa situacijom u Agrokoru i da ne vjeruje u bankrot te tvrtke jer je to po njemu i dalje dobra kompanija.

“Proteklih godinu dana kao ministar pratim Agrokor kao i za svaku drugu kompaniju. A što se tiče same situacije, mislim da su i iz same kompanije jučer u priopćenju jasno naznačili da ne postoje rizici što se tiče njihovih obveza u dogledno vrijeme, ali sigurno da je i činjenica o smanjivanju kreditnog rejtinga imala određene reperkusije”, rekao je Marić uoči sjednice Vlade, odgovarajući na upit novinara.

Na pitanje postoji li nekakav plan “B” u slučaju da tako velika tvrtka krene nizbrdo istaknuo je da misli kako je kompanija i dalje u dobrom stanju i da do toga neće doći.

Rejting agencija Moody’s je 2. siječnja snizila rejting Agrokora s B2 na B3, a vjerojatnost od bankrota s B1-PD na B3-PD, uz stabilne izglede.

“To snižavanje odražava naše mišljenje da Agrokor vjerojatno neće zadržati kreditne omjere u skladu s našim prijašnjim zahtjevima za B2 rejting u svjetlu pogoršanja operativne izvedbe do koje je došlo u prvih devet mjeseci 2016”, kaže Vincent Gusdorf, potpredsjednik i analitičar Moody’sa. Dodaje, pak, da stabilni izgledi odražavaju očekivanja da će Agrokor stabilizirati svoju zaradu u idućih 12 mjeseci unatoč žestokoj konkurenciji u Hrvatskoj i Sloveniji.

Prema pisanju Indexa, Agrokor je prošlog tjedna otkazao sindicirani zajam s dospijećem u rujnu 2019. godine u koji su bile uključene banke BNP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs i JP Morgan.

Iz Agrokora su poručili Indexu da nisu bili zadovoljni uvjetima i da nemaju potrebu za dodatnim financiranjem. Kazali su i da su svoje obveze koje dospijevaju u idućem razdoblju uspješno refinancirali u posljednjem kvartalu prošle godine i s te osnove u ovom trenutku nemaju potrebu za dodatnim refinanciranjem.

Inače, četiri tvrtke iz sastava koncerna Agrokora – Jamnica, Zvijezda, Ledo i PIK Vrbovec – izvijestile su u siječnju da su 21. prosinca lani dobile 48,3 milijuna eura kredita od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) radi pripreme izvoza.

Dionicom Jamnice ostvaren je najveći promet, 995.000 kuna, a potom slijedi dionica Ine, kojom je protrgovano 365.000 kuna, a cijena joj je porasla 2,71 posto na 3.300 kuna.

Nešto veći promet, 317.000 kuna, ostvaren je i dionicom Valamar Rivijere, čija je cijena ojačala 0,4 posto, na 39,07 kuna.

(Hina)