Do kraja prosinca u javnoj raspravi je prijedlog izmjena Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), kojima se, među ostalim, želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja, kako bi se pomoglo zadržavanju i privlačenju deficitarnih kadrova, pogotovo na nedovoljno razvijenim područjima.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u javnu je raspravu početkom prosinca uputilo prijedlog izmjena i dopuna tog zakona, kojima bi se omogućilo pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja, a u konačnici omogućilo da se rješavanjem stambenog pitanja doprinese zadržavanju i privlačenju deficitarnog kadra te natalitetnoj politici.

Naime, prijedloga se predviđa, osim državnim službenicima, osiguranje stanova i javnim službenicima i namještenicima javnih službi u okviru posebnog programa POS-a prema kojem će se graditi stanovi u svrhu davanja u najam.

Ti se stanovi osiguravaju službenicima za potrebe obavljanja službe izvan mjesta prebivališta te za osiguranje zapošljavanja deficitarnog kadra u javnim službama. To se posebno odnosi na nedovoljno razvijena hrvatska područja.

Prijedlogom se želi urediti i najveća prodajna cijena POS-ovog stana propisana odredbama zakona u odnosu na prosječnu prodajnu cijenu stana koju su postigla trgovačka društva i druge pravne osobe u 2016. godini, ali i najveća prodajna cijena građevinskog zemljišta propisana odredbama zakona u odnosu na prosječnu cijenu građevinskog zemljišta koju su postigla trgovačka društva i druge pravne osobe prošle godine.

Nadalje, uređuje se jasnije definiranje prava i obveza neprofitnih pravnih osoba koje osniva jedinica lokalne samouprave u odnosu na obvezu i dužnost osnivanja rezervnog fonda iz financijskih sredstava jedinica lokalne samouprave radi osiguranja financiranja izgradnje građevine do potpune dovršenosti.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Shutterstock