Rusija je napravila značajan korak prema poziciji vodećeg proizvođača ukapljenog plina u svijetu koju je zacrtao predsjednik Vladimir Putin, isprativši u petak prvu pošiljku ukapljenog prirodnog plina iz luke Sabette u arktičkom dijelu Sibira.

Postrojenje vrijedno 27 milijardi dolara među najambicioznijim je projektima u svijetu a počet će s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 5,5 milijuna tona, nakon čega bi do početka 2019. godine njegovi kapacitet trebali narasti na 16,5 milijuna tona.

Ruska privatna plinska tvrtka Novatek drži vlasnički udio od 50,1 posto u tome projektu, francuski Total i kineski CNPC imaju udjele od po 20 posto, a preostalih 9,9 posto u vlasništvu je Fonda puta svile. Kao partneri u tom projektu proteklih su godina bili suočeni s brojnim financijskim i tehničkim poteškoćama, primjećuje AFP.

Proizvodnja na terminalu počela je u utorak a prvi kargo ukapljenog prirodnog plina ukrcan je danas na tanker u luci Sabetta.

Jamal LNG trebao bi učvrstiti prisutnost Rusije na azijskim tržištima i pokazati da može uspješno eksploatirati ogromne rezerve na Arktiku unatoč velikim tehnološkim izazovima.

“Rusija bez ikakve sumnje ima kapacitete da postane najveći proizvođač ukapljenog prirodnog plina u svijetu i to će i postati”, naglasio je u ožujku ruski predsjednik. “Imamo sve što nam je potrebno”, dodao je.

Cijeli članak možete pročitati na: novo.hr

Foto: Shutterstock