Jedna od najavljenih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje su inače sve prihvaćene i na saborskom Odboru za poljoprivredu, mogla bi izazvati pravni kaos među vlasnicima i nasljednicima, a neće se postići glavni cilj – okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta

Zaintrigiralo me pismo koje je Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije (HKOIG) uputila premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je zatražila da Vlada odustane od zabrane parcelacije poljoprivrednog zemljišta na čestice manje od jednog hektara. Naime, Vlada je u veljači uputila u Sabor na drugo čitanje Prijedlog izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je prošli tjedan prihvatio Odbor za poljoprivredu, odbacivši primjedbu HKOIG-a. Usvoje li se izmjene (čl. 44.), mogao bi nastati kaos u imovinsko-pravnim odnosima među poljoprivrednicima.

Pažljivo sam pročitao pismo članova HKOIG-a i mislim da su u pravu. Odmah sam pretpostavio, i ispalo je tako, da je namjera pisaca zakona bila da se spriječi usitnjavanje parcela, odnosno da se potakne njihovo okrupnjavanje. Iako je okrupnjavanje svakako poželjan smjer, ono se neće postići najavljenom zabranom prodaje parcela.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay