Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u Hrvatsku je u trećem tromjesečju 2017. pristiglo 610 milijuna eura izravnih stranih ulaganja, što je za 103 milijuna eura ili 14,5 posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije.

U trećem tromjesečju u najvećoj mjeri iznos izravnih ulaganja odnosi se na stavku zadržane dobiti, koja je činila 78,3 posto ostvarenih ulaganja u tom tromjesečju, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u četvrtak u osvrtu na podatke HNB-a.

Dodaju da je pritom najveća razina zadržane dobiti zabilježena u financijskim djelatnostima, djelatnostima pružanja smještaja te trgovini.

“Ipak, razina zadržane dobiti je u trećem tromjesečju, kao i u prva dva tromjesečja 2017., bila niža u odnosu na ista razdoblja u 2016. To je značajnim dijelom posljedica smanjenja dobiti kreditnih institucija, koje su kroz cijelu 2017. bile izložene porastu troškova vrijednosnih usklađenja po plasmanima trgovačkim društvima”, napominju u RBA.

Izdvajaju pritom plasmane sastavnicama koncerna Agrokor, jer je otpis tih plasmana doveo do smanjenja dobiti, odnosno zadržane dobiti banaka te posljedično i razine izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Shutterstock