Vipnet testira petu generaciju mobilnih komunikacija 5G postižući u mrežama znatno veće brzine prijenosa podataka nego su sada, primjenjujući pritom mobilne i fiksne tehnologije iduće generacije, rečeno je u srijedu na Vipnetovoj konferenciji za novinare.

Na konferenciji je Vipnet uz pomoć virtualne stvarnosti (naočala VR) prikazao da primjenjuje brojne napredne tehnologije u svojim mrežama, od kojih će, kako je kazao glavni direktor Vipneta za tehniku Tomislav Makar, korisnici imati koristi već ove godine.

Tako je pokazano da u fiksnom segmentu Vipnet već dostiže brzine od 4 Gbit/s na kućnim modemima nove generacije, koje testira s korisnicima, dok su u mobilnom segmentu demonstrirane 5G funkcionalnosti s brzinom od čak 750 Mbit/s, što je dvostruko brže od sadašnjih brzina.

“5G nije nešto što će doći odjednom kao što je bio slučaj s 3G i 4G tehnologijama, nego će za to trebati niz nadogradnji u mreži, te se stoga procjenjuje da će investicije u 5G mrežu biti višestruko veće nego je to bio slučaj s 4G”, kazao je Makar.

Naglasio je da potpora države u tom smislu treba za izgradnju transportnih optičkih mreža velikih kapaciteta do svake županije i do glavnih turističkih središta.

Potpora je potrebna i za re-alokaciju spektra druge digitalne dividende (DD2) ili radio frekvencijski pojas koji nacionalni regulator mora osloboditi od analognog TV signala, kao i za osiguravanje afirmativnog regulatornog okvira, kako bi bilo moguće izgraditi dovoljan broj baznih stanica čija gustoća za implementaciju 5G mora biti znatno veća nego sada.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock