U posljednjem tromjesečju 2017. godine nastavljen je rast gospodarske aktivnosti, no blažim intenzitetom u usporedbi s ostvarenjima u prethodnom dijelu godine, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske narodne banke (HNB), nakon današnje sjednice Savjeta HNB-a.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici razmotrio recentna novčana i gospodarska kretanja, kao i analizu financijske stabilnosti, a obaviješten je i o stanju u bankovnom sustavu te o pokazateljima njegova poslovanja za devet mjeseci protekle godine. Savjet HNB-a donio je i nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

U posljednjem tromjesečju 2017. nastavljen je rast gospodarske aktivnosti, no blažim intenzitetom u usporedbi s ostvarenjima u prethodnom dijelu godine. Istovremeno, tržište rada obilježio je daljnji pad nezaposlenosti i naglašeno intenziviranje tromjesečne stope rasta broja zaposlenih, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako su potrošačke cijene u prosincu pale na mjesečnoj razini za 0,3 posto, ponajviše zbog sezonskog pojeftinjenja odjeće i obuće, dok je na godišnjoj razini inflacija iznosila 1,2 posto.

HNB je, kako se podsjeća, u prosincu i početkom siječnja otkupom deviza od banaka ublažio pritiske na jačanje kune, čime je dodatno porasla ionako vrlo visoka kunska likvidnost domaćih kreditnih institucija.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Shutterstock