LONDON, 19. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte ponovo su u četvrtak na međunarodnim tržištima prekoračile razinu od 54 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da se prekomjerna ponuda na globalnom tržištu nafte počela smanjivati i prije roka koji su zacrtali vodeći proizvođači.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,42 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minus 1,55 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 51,48 dolara. Jučer je dočekao zatvaranje tržišta u minusu 1,40 dolara.

Jučer su tržišta nafte spustili jači dolar i očekivanja veće američke proizvodnje. Washington je procijenio da će američka proizvodnja nafte iz škriljca u veljači ponovo porasti nakon tri mjeseca pada, budući da energetske kompanije povećavaju aktivnosti bušenja.

Danas su se cijene nafte stabilizirale nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u najnovijem izvješću skrenula pozornost na činjenicu da su komercijalne zalihe nafte u razvijenom svijetu u studenom smanjene četvrti mjesec zaredom, predviđajući nastavak tog trenda i u prosincu.

Ujedno su znatno povisili procjenu rasta potražnje u prošloj godini, napominjući kako podaci upućuju na zaključak da se povećana potražnja polako približava ponude na globalnim tržištima.

Analitičari pak napominju da je u kontekstu veće američke proizvodnje iz škriljca važno da članice OPEC-a i neovisni proizvođači ograniče opskrbu kao što je i dogovoreno, za nekih 1,8 milijuna barela dnevno.

“Tokom cijele 2017. godine pa i dulje bit će vjerojatno nužna disciplina i strogo pridržavanje novih kvota kako bi se napokon ponovo uspostavila dugo očekivana i održiva ravnoteža na tržištu”, napomenuo je analitičar Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa u napomeni.

U OPEC-u pak napominju da će smanjenje proizvodnje pomoći da se tržište uravnoteži. Dodaju i da su smanjili proizvodnju već u prosincu ali i ukazuju na mogućnost skoka američke proizvodnje zbog viših cijena nafte.

Čelnik IEA Fatih Birol je u četvrtak u švicarskom Davosu izjavio da očekuje da će se američka proizvodnja tokom ove godine povećati za barem 500 tisuća barela dnevno, što bi bio novi rekord.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u rijedu  iznosila 52,22 dolara, što znači da je pala za 38 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)