MEDULIN, 24. ožujka 2017. (Hina) – Izvozno gospodarstvo i investicije podloga su za ubrzani gospodarski rast, ocijenjeno je na konferenciji “Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost” na kojoj oko 150 sudionika u organizaciji tjednika Lider raspravlja o strateškim izazovima za greenfield ulaganja i modelima ubrzanog gospodarskog rasta.

Taj bi model trebao biti zasnovan na izvoznom gospodarstvu, uz greenfield i brownfield investicije, rekao je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Marko Jurčić smatra da bi Hrvatska trebala ciljano privlačiti ulagače, a prije toga imati ideju što joj treba. Na tome naši konkurenti odavno rade, rekao je Jurčić.

Ustvrdivši kako su politička stabilnost i stabilni ekonomski uvjeti jamstvo da Hrvatska može očekivati dobre gospodarske rezultate, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić istaknuo je kako vjeruje da će se investicije unaprijediti imajući u vidu činjenicu prošlogodišnjeg rasta BDP-a  za 1,9 posto.

“Ove godine ta stopa rasta bi trebala biti još veća, ponajviše ako se greenfield investicije povećaju. U sektoru turizma očekujemo oko 800 milijuna eura takvih investicija, no osim u turizmu naš je cilj da i u drugim sektorima, naročito u industriji, dođe do značajnog povećanja investicija”, kazao je Ćorić.

Ustvrdivši kako su greenfield investicije još uvijek tabu tema u Hrvatskoj, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kušćević kazao je kako svakodnevni napori Vlade stavljaju Hrvatsku na bolju poziciju, jer smo, kako je rekao, svjedoci povećanja investicija, rasta BDP-a i pada nezaposlenosti, što je dokaz da se greenfield i brownfield investicije konačno pokreću.

Po njegovim riječima, država pritom mora biti aktivna, jer u vlasništvu ima puno nekretnina i vojnih kompleksa. Da je prepoznala taj problem, smatra on, dokazuje osnivanje Ministarstva državne imovine.

Konferencija, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, dat će pregled strateških izazova za greenfield ulaganja, makroekonomski okvir te detektirati prepreke i predložiti aktivnosti koje će omogućiti što više takvih ulaganja.

(Hina)