ZAGREB, 24. ožujka 2017. (Hina) – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u petak je izjavio kako Hrvatskoj ne odgovara prijedlog Europske komisije (EK) o uvođenju kvota za izlov male plave ribe iz Jadrana te najavio tvrde pregovore s EK-om, a vjeruje da će oni biti uspješno okončani.

Na pitanje novinara kako će se regulirati izlov plave ribe i što traži Europska komisija, Tolušić je na marginama “Poljoprivredne konferencije” rekao da prijedlog EK-a o uvođenju kvota za malu plavu ribu (srdele i inćuni) ne odgovara Hrvatskoj, ali ni Sloveniji ni Italiji.

Napominjući da je EK-ov prijedlog tek prvi nacrt dokumenta, ministar je naglasio da je Hrvatska dala svoje prijedloge i smatra da dobro gospodari ribljim bogatstvom na području Jadranskog mora u svojoj nadležnosti.

“Komisija ide tvrdo i mi idemo tvrdo. Pregovaramo i vjerujem da ćemo, kao i svaki put do sada, naći zajednički jezik i iznaći najbolje i najkvalitetnije rješenje, primarno za Hrvatsku”, rekao je Tolušić.

Europska komisija nedavno je objavila prijedlog višegodišnjeg regionalnog plana upravljanja za ribolov malom plavom ribom u Jadranu, prvi takav na Mediteranu, a među mjerama je i znatno smanjenje odnosno ograničenje ulova srdela i inćuna.

Iz Ministarstva poljoprivrede još su ranije poručili da je ribolov male plave ribe, tj. plivaričarski ribolov, najvažniji dio ribarstva Hrvatske, a o plivaričarskom ulovu ovisi i cjelokupna industrija prerade ribe, ali i uzgoja tuna. Stoga, kako su istaknuli, svaka promjena u regulaciji tog ribolova ima dalekosežne socio-ekonomske posljedice te je izradi dokumenta koji može odrediti budućnost cjelokupne industrije nužno pristupiti odgovorno i oprezno.

Europski parlament ovaj je tjedan imenovao Ružu Tomašić glavnom izvjestiteljicom za Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu u Jadranu te će hrvatska zastupnica imati mogućnost izravno utjecati na prijedlog Komisije, koji, kako je ocijenila, predstavlja opasnost za ribarski sektor u Hrvatskoj.

“Prijedlog Komisije nije uklesan u kamenu i možemo ga i moramo mijenjati. Očekujem da se naši ribari i njihovi predstavnici te znanost i ministarstvo uključe u ovaj proces i da zajedno ostvarimo svoj nacionalni interes u Bruxellesu”, izjavila je nakon ovotjedne sjednice Odbora za ribarstvo Ruža Tomašić.

O prijedlogu Komisije, koja traži veliko ograničenje izlova male plave ribe, odlučit će Vijeće i Europski parlament, a Ruža Tomašić u ovom procesu predstavlja cijeli Parlament i predvodit će proces izmjena Komisijinog prijedloga, priopćio je ured zastupnice u četvrtak.

(Hina)