MEDULIN, 24. ožujka 2017. (Hina) – Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja pohvalila je u petak na konferenciji o investicijama koja se održava u Medulinu pozitivne trendove i stabilnost vlade, ali ocijenila da to nije dovoljno za privlačenje investicija.

“Imamo pozitivan trend, imamo stabilnu Vladu, ali to nije dovoljno za privlačenje investicije već treba i dalje raditi na promociji investicijske i poduzetničke klime i nastaviti s reformama”, istaknula je čelnica HUP-a.

Napomenula je da u zadnje vrijeme sve više do izražaja dolazi problem nedostatka kvalitetne radne snage pa zato čim prije treba krenuti u reforme obrazovnog sustava i tržišta rada.

Istaknuvši kako je većina investicija usmjerena u turizam, uslužne djelatnosti i trgovinu, Deranja je rekla kako se HUP zalaže i za investicije u industriju.

Govoreći o investicijskoj klimi u Hrvatskoj, Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta u Zagrebu kazao je kako ima jako puno prostora za napredak te kako Hrvatska na investicijskoj karti ni izdaleka nije na mjestu na kojemu bi trebala biti.

“Moramo biti drugačiji i bolji. Svijet ima javnu vlast koja je servis ekonomije, sve je podređeno poduzetništvu koje stvara radna mjesta, a ona stvaraju porezne obveznike. Taj lanac mora biti neprekinut. Ograničenja u Hrvatskoj po pitanju ulaganja moraju biti izazov za izvršnu vlast da se stvari konačno počnu mijenjati”, rekao je  Vedriš.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar istaknuo je kako ta tvrtka upravo završava veliku investiciju u farmaceutskoj industriji.

“Belupo će u iduća dva mjeseca pustiti u pogon investiciju od pola milijarde kuna u sklopu koje nam je država pomogla subvencijama. To je pravi put kako Hrvatska treba ići naprijed, kako treba podizati BDP”, rekao je Pucar dodavši da se u novoj tvornici otvara oko 100 radnih mjesta.

(Hina)