LONDON, 24. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 51 dolar, poduprte saudijskom procjenom o smanjenim isporukama u SAD koja je potaknula nadu da će koordinirano smanjenje opskrbe konačno donijeti opipljive rezultate u vidu uravnoteženja tržišta.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,72 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 47,90 dolara.

Tržište je danas fokusirano na procjenu Saudijske Arabije da su u ožujku smanjili isporuke u SAD za oko 300 tisuća barela dnevno u odnosu na veljaču. Dodaju i kako bi to smanjenje trebalo rezultirati padom američkih zaliha koje su u prošlom tjednu dosegnule rekordna 533 milijuna barela.

Od sredine prošle godine proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD-u porasla je više od osam posto, na nešto više od 9,1 milijun barela dnevno.

Ruski privatni proizvođači također podupiru smanjenje proizvodnje koje predvodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) budući da im je oporavak cijena ipak nadoknadio izgubljene prihode.

Analitičari smatraju da je današnja stabilizacija cijena znak da je silazni trend, u sklopu kojeg su cijene od sredine siječnja potonule oko 12 posto, dotaknuo dno.

“Čini se da se nazire dno krivulje. U cijene su uračunati brojni negativni čimbenici”, konstatira Olivier Jakob iz PetroMatrixa.

Dennis Gartman, utemeljitelj i urednik Gartman Lettera, smatra pak da će cijene u dugoročnoj perspektivi nastaviti silaznom putanjom.

“Pad je vrlo stvaran … Frakturiranje je u SAD-u tek započelo i brzo će biti prebačeno i u druge zemlje tako da će ponuda sirove nafte dramatično rasti u u godinama koje dolaze”, rekao je Gartman u petak na Reutersovom Forumu o globalnim tržištima.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 48,35 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)