Predsjednik udruge Hrvatskih izvoznika (HIZ) Darinko Bago u utorak je kao značajan problem hrvatskih izvoznika naveo nepostojanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om, a izvoznici su nezadovoljni i tečajnom politikom koju provodi HNB.

Bago je na 13. redovnoj skupštini Hrvatskih izvoznika kazao da su izvoznici iznimno nezadovoljni nepostojanjem sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om. Naime, pojasnio je, najveći udio kapitala dolazi iz SAD-a, iz tamošnjih fondova, a i dijelu koji ne dolazi otuda direktno ili indirektno određuje smjernice. Želimo li doista biti u prvoj liniji dostupnosti do kapitala, prije svega moramo dobivati taj kapital iz SAD-a, rekao je Bago.

“Budući da se na taj kapital u SAD-u plaća porez, u Hrvatsku zapravo dolazi kapital iz druge ruke, htjeli mi to prihvatiti ili ne. Jasno, taj kapital je nešto skuplji, nije toliko propulzivan i u pravilu ne afirmira ono što bi nama bilo interesantno, jer dolazi iz nekih drugih manjih regija pa se ne ponaša kao globalni kapital kojeg zanima izvrsnost”, poručio je Bago.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Shutterstock