Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2017. iznosila je 7,37 milijardi kuna, što je 4,4 posto više nego u godini ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 4,7 milijardi kuna i bila je 5,5 posto viša, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava bila veća za 2,5 posto i dosegnula 2,67 milijardi kuna.

“Na rast vrijednosti otkupa i prodaje na godišnjoj razini utjecali su i biljni i stočni proizvodi, što je uglavnom prouzročeno povećanim cijenama otkupljenih i prodanih proizvoda, a manje njihovim količinama”, navodi se u nedavno objavljenom izvješću DZS-a.

Kod biljnih proizvoda, kako navode, najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje u 2017. imaju žitarice, uljarice, vino i šećerna repa. Na porast vrijednosti utjecale su sve te skupine proizvoda osim žitarica, ističu iz DZS-a, napominjući da, iako žitarice bilježe povećanje cijena u 2017. u odnosu na 2016., pad vrijednosti prouzročen je smanjenim količinama otkupa i prodaje.

U vrijednosti stočarstva najveći udio čine kravlje mlijeko, svinje i goveda. Te skupine proizvoda bilježe rast vrijednosti otkupa i prodaje na što je također više utjecao rast cijena nego količina, navode iz DZS.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Shutterstock