MOSKVA, 16. veljače 2017. (Hina/Ria) – Jačanje rublja negativno utječe na izvoz poljoprivrednih proizvoda, upozorio je u četvrtak ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev, istaknuvši kako je pad dolara na 57 rubalja “udar na nacionalnu ekonomiju”.

“Moramo izvoziti viškove, do 40 milijuna tona proizvoda, ali rubalj jača i jača, a to je, naravno, za naše izvoznike ozbiljan udarac, ne toliko za poljoprivredu, koliko za industriju i druge gospodarske sektore”, rekao je Tkačev za telekanal Rossia 24.

Po njegovim riječima, cijene žita padaju baš u vrijeme kada Rusija, u kojoj je žetva bila obilna, razmatra povećanje isporuka u inozemstvo.

Dodaje kako ne smatra “katastrofom” što se dolar spustio na 57 rubalja, ali i istaknuo kako je to “udar za rusku nacionalnu ekonomiju”.

Rusija je u 2016. godini požnjela rekordne količine žitarica u postsovjetskom razdoblju – 119,1 milijun tona, što je za 13,7 posto više nego 2015. godine. Pšenice je požeto 73,3 milijuna tona ili 18,6 posto više nego godinu ranije.

Po procjenama Odsjeka za biljnu proizvodnju ruskog Ministarstva poljoprivrede, izvoz žitarica iz Rusije u poljoprivrednoj sezoni 2016/2017 trebao bi dosegnuti 37,5 milijuna tona.

(Hina)