Hrvatsko telekom tržište opterećuju znatno više cijene frekvencijskog spektra nego drugdje u Europi, kao i raznih drugih naknada, što utječe i na cijene usluga, pa bi za jači razvoj tržišta regulatori, država i lokalna samouprava trebali promijeniti razmišljanje i stvoriti bolje uvjete, kaže član Uprave Deutsche Telekoma (DT) za Europu Srini Gopalan.

Gopalan je to poručio u razgovoru s hrvatskim novinarima o razvoju i trendovima europskog i hrvatskog telekom tržišta na nedavnom Mobile World Congressu u Barceloni, gdje je DT prikazao razna rješenja za digitalnu budućnost i daljnji smjer razvoja mobilne industrije.

Sve što razvija DT u Njemačkoj i drugim zemljama u svijetu gdje posluje, događa se u manjem ili većem opsegu i u Hrvatskoj putem tvrtke-članice HT-a, pri čemu Gopalan ističe da telekomi u današnje doba digitalizacije donose i brojne benefite na tržište i za javni i privatni sektor.

“Povijesno gledano, telekomi i usluge se nekad smatrani luksuzom, pa ih se jako oporezivalo i stvarani su vrlo visoki nameti. Danas u vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije, na čemu se, kao i na brzom internetskom pristupu, temelji razvoj gospodarstva, pogotovo u industriji 4.0, to se mora promijeniti, pogotovo razmišljanja o oporezivanju, broju i visinama naknada”, kaže Gopalan..

Smatra da bi država i lokalna uprava prije odluka o tome trebali gledati na sve benefite koje telekomi donose na tržište. “Jer, bez toga se nećemo moći adekvatno natjecati na svjetskom tržištu, budući da u SAD-u i Aziji telekom usluge smatraju ključnima za poticanje ekonomskog rasta, a ne kao industriju koja donosi samo porezne prihode”, kaže Gopalan,

Osim prepreka za jačanje konkurentnosti telekoma, na hrvatskom tržištu vidi i pozitivne trendove, poput razvoja kvalitetnih mobilnih i fiksnih mreža te razvoja i primjene rješenja za pametne gradove.

“Očekujemo da će se neki segmenti IoT-a, poput pametnih gradova, mnogo brže razvijati od nekih drugih segmenata, i u tome i u Hrvatskoj vidimo velike prilike, jer od ukupnih DT-ovih 12 pilot projekata pametnih gradova najviše ih je u Hrvatskoj na kojima radi HT”, kazao je Gopalan.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Shutterstock