Jedan od najvećih kineskih državnih upravitelja imovinom kontrolirat će 24 posto udjela u tvrtki Ant Group za financiranje potrošača, nakon što se pridružio prikupljanju sredstava od 22 milijarde juana (3,5 milijardi dolara) koji će više nego utrostručiti njezin temeljni kapital.

China Cinda Asset Management, koja je u vlasništvu kineskog ministarstva financija, objavila je u priopćenju na burzi u Hong Kongu da će pridonijeti sa šest milijardi juana, što će joj dati 20 posto udjela u Chongqing Ant Consumer Finance. Cinda će držati još 4 posto udjela preko podružnice, Nanyang Commercial Bank.

Ant kontrolira Jack Ma, internetski tajkun, kojeg kineski regulatori već mjesecima pritišću da poveća svoju kapitalnu bazu i uvede državne ulagače otkako je njegova inicijalna javna ponuda vrijedna 37 milijardi dolara, koja je trebala biti najveća na svijetu, blokirana samo nekoliko dana prije realizacije u studenom 2020.

Ma, nekoć redovita zvijezda na visokim kineskim i međunarodnim konferencijama, uglavnom je nestao iz javnosti otkako je IPO otkazan.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr