Iznimna snaga američkog tržišta rada pomalo je šokirala ulagače i isprva izazvala novi pad burzovnih indeksa u New Yorku, no oni su u nastavku trgovanja u petak iznenađujuće oštro porasli i uglavnom izbrisali tjedne gubitke.

Osim očekivanja da će Fed zadržati “jastrebovski” stav, što se krije iza nove rasprodaje obveznica koje su već pretrpjele velike gubitke prošle godine, pa zbog toga traženi prinosi naglo rastu? Vjerojatno i sve veća fiskalna nedisciplina SAD-a. Javni dug je prvi put premašio 33 trilijuna dolara, što je 120 posto BDP-a. Washington će ove godine na otplatu duga potrošiti 663 milijarde dolara, a iduće 745 milijardi dolara, a strani ulagači sve više okreću leđa američkom dugu. Uglavnom su zabrinuti zbog neto prodaje japanskih i kineskih investitora. Japanci, koji su najveći vlasnici američkih obveznica, lani su smanjili svoju izloženost za 15 posto, a Kinezi za 17 posto.

Nakon pesimističnog raspoloženja na financijskim tržištima iu kolovozu i u rujnu, objava kvartalnih poslovnih rezultata mogla bi donijeti svježinu. Na Wall Streetu ovog tjedna počinje sezona najava, među kojima će u petak biti predstavljene bilance najveće američke banke po ukupnoj imovini JPMorgan Chase.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Pixabay