Hrvatska je peta na rang-listi najboljih europskih zemalja za život u 2023. godini. Tako barem tvrde Amerikanci, odnosno američki istraživački blog ‘My Dolce Casa‘ koji se bavi temama poput preseljenja, života i umirovljenja u inozemstvu. Prema rezultatima proljetos objavljenih istraživanja, Hrvatska je na vrhu zahvaljujući odličnoj kombinaciji izvrsne kvalitete života i pristupačnosti, a iznad nas su samo Španjolska, Portugal, Nizozemska i Slovenija.

Rezultati tog istraživanja, objavljeni, između ostalog, u hrvatskim medijima, izazvali su polemiku na društvenim mrežama. Nizali su se različiti komentari, od onih da je hrvatska vlada ‘sigurno platila da se prikažu takvi rezultati‘, preko onih ‘ma, ovo je sigurno neka šala‘ do klasične rasprave o tome da je ‘lijepo ako imaš plaću zapadnih zemalja poput Njemačke i Austrije‘, a pokrenulo se i pitanje odlaska mladih trbuhom za kruhom, što pokazuje da u Hrvatskoj ‘sigurno nije bajno i krasno‘.

Naravno, svaki put kad se objave rezultati istraživanja u kojima Hrvatska ‘zvuči bolje nego što jest‘, odnosno kad se rezultati kose s percepcijom prosječnoga građanina, potegne se i pitanje kvalitete istraživanja pa se vrlo često istraživači vuku po blatu, a statistički podaci banaliziraju riječima: ‘Mogu i ja provesti ovakvo istraživanje.‘ Zato smo odlučili izdvojiti neke neuvjerljive statističke podatke o Hrvatskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr