Ono što se također nastavilo jest predviđanje propasti influencera ili barem osjetni pad njihove moći, a TikTok koji je postao nova It platforma već ima pokret iza hashtaga #deinfluencing koji za cilj ima bojkot proizvoda koje influenceri reklamiraju ili točnije, proizvoda koje influenceri promoviraju poluistinama i lažima. A to je česta pojava na platformama koje su u samoj srži mjesta na kojima svi mi vodimo paralelne, pročišćene i proljepšane živote pa i ne iznenađuje to da influenceri rade istu stvar. 

Iako je velik dio nas skeptičan prema influencerima koji su prečesto prelijeni, nedovoljno maštoviti ili preloše glume da bi uvjerljivo lažirali interes ili oduševljenje onime što reklamiraju, sve je to i dalje uvjerljivije od klasičnih reklama koje na internetu samo želite što prije ugasiti. 

Za početak krenimo od previđanja s kraja prošle godine (The State of Influencer Marketing 2022: Benchmark Report) koje najavljuje da će influencerska industrija u 2023. narasti do 16.4 milijarde dolara, a jednim dijelom zahvaljujući upravo TikToku koji ima mogućnost stvaranja daleko kvalitetnijih kampanja. 

Osim toga, #deinfluencing je u najboljem slučaju tek podsjetnik na to da su potrošači postali selektivniji što se tiče brendova i influencera kojima će vjerovati, a to ne znači kraj influencera, već samo početak drugačijeg modela oglašavanja unutar postojećih okvira. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay