Šest mjeseci do kraja moratorija

Stranci će od prvog srpnja konačno u Hrvatskoj moći kupovati poljoprivredno zemljište. Nema sumnje da će za njim vladati popriličan interes, uzme li se u obzir činjenica da su oranice u Baranji i zapadnom Srijemu, po svom morfološkom sastavu, među najkvalitetnijima na svijetu, a obradive površine i dalje najjefitinije u Europskoj uniji. 

Dakle, istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima i pravnim subjektima, koji je sa sedam na deset godina bio produžen na zahtjev Hrvatske Europskoj komisiji za produljenje ograničenja, te je realno očekivati pojačani interes za kupovinu kvalitetne plodne zemlje. Takve je najviše u istočnoj Slavoniji, a od potpune rasprodaje mogla bi nas spasiti činjenica da je najveći dio poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države koja ga je dala u dugoročni zakup zainteresiranim proizvođačima hrane. Riječ je o ugovorima koji u prosjeku traju od trideset do pedeset godina.

Poljoprivredni stručnjaci smatraju da će stranci tražiti isključivo velika obradiva zemljišta, na kojima mogu razviti ozbiljniju proizvodnju na tržištu traženih kultura, a to su površine od deset do tisuću hektara.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay